Turystyka kulinarna

Turystyka kulinarna jest moim zdaniem jednym z najciekawszych rodzajów turystyki. Także w Polsce, cieszy się nieprzerwanie wzrastającą popularnością.
„Przez żołądek do serca” – mówi znane porzekadło. Jedzenie jest jednak również rewelacyjnym sposobem na poznanie obcych kultur. W różnych strefach klimatycznych są warunki do uprawy zupełnie innych odmian roślin, hodowli zwierząt, co wpływa na ukształtowanie kultury, odrębnych zwyczajów żywieniowych i związanych z nimi ceremonii.
Nie ulega wątpliwości, że dla wielu ludzi spożywanie posiłków jest jednym z najprzyjemniejszych elementów podróżowania,pozwala poczuć, zakosztować odmiennej kultury. Daje to możliwość eksplorowania nowych doznań smakowych, doświadczeń.
Istnieją niezliczone rodzaje atrakcji kulinarnych: degustowanie lokalnych potraw, szukanie najdziwniejszych, nietypowych, udział w festiwalach smaku, spotkaniach ze znanymi kucharzami, zwiedzanie winnych piwniczek, winnic, miejsc, gdzie od lat przysmaki przyrządzane są tradycyjnymi, niezmiennymi metodami…